Golestan

Provinsen Golestan ligger i norra Iran och har en area motsvarande 20367,127 km2 enligt landsuppdelningen år 1391 SH (2012 e.Kr.). Provinsen gränsar till Republiken Turkmenistan i norr, provinsen Mazandaran och Kaspiska havet i väst, provinsen Semnan i söder och provinsen Nordkhorasan i öst.

Denna provins har en särskild ställning för turismindustrin p.g.a. dess särskilda och varierande väderförhållanden, långa historia, stora mängd av antika verk och utsökta och iögonfallande naturliga sevärdheter.

Hela provinsen Golestan, och speciellt dess centrum, staden Gorgan, är en av Irans viktiga civilisationscentrum med en 6000 års lång historia och är full av gudomliga välsignelser, på sådant vis att man kan skåda fyra årstider under varje årstid under året i denna provins, och detta är en av den blomstrande provinsen Golestans unika och exklusiva egenskaper.

Vädret är halvfuktigt och halvtorrt i provinsen. Luftfuktigheten minskar från väst mot öst i provinsen och luften blir då torrare. Temperaturen minskar även från norr mot söder. Årets kallaste månader är december och januari månad, och årets varmaste månader är juni och juli månad. Två luftströmmar har en viktig roll för provinsen Golestans väderförhållanden. Den norra luftströmmen kommer till provinsen från Sibirien och för med sig snö som faller på södra sidans höga höjder och regn vid utlöpare och medeltempererade remsor under hösten och vintern. Den andra luftströmmen är den västra luftströmmen som kommer från Atlantiska oceanen och Medelhavet och för med sig regn under vintern och ökad luftfuktighet och kvalm under sommaren. Således skådas den största mängden regn under vintermånaderna och den minsta mängden av det under sommarmånaderna. Trots allt detta får provinsens ena norra halva, som är den halvtorra och torra delen, minst regn, och p.g.a. hög avdunstning av vatten har den även många salta och improduktiv marker. Trots att regnnivån i provinsen Golestan är mindre än vad det är för de två norra provinserna Mazandaran och Gilan är det mycket bättre jämfört med andra provinser, och dess genomsnittliga årliga nederbörd är tre gånger så mycket det är i landet.

Staden Gorgan är centrumet i provinsen Golestan. Golestan är ett nytt namn för ett historiskt landsområde som under historiens gång fram till 600-talet AH hette Staten Gorgan, och efter det fram till början av 1300-talet hette Astarabad, och i texter från de första islamiska perioderna hette Jorjan. Fr.o.m. februari år 1938 e.Kr. har den hetat Gorgan. Denna provins var en del av provinsen Mazandaran fram till år 1997, men under det året blev den en självständig provins och Gorgan kommun valdes ut som dess centrum.

Detta landsområdes historiska bakgrund sträcker sig 7000 år bakåt i tiden och Kiaram grotta i byn Farang, som är en del av Galikash, sträcker sig bakåt till den äldre stenåldern. Nya forskningar visar att Gorgans region beboddes 6000 år innan civilisationen innan arierna. De äldsta verken från den yngre stenåldern i Iran har hittats i Kamarband grotta och Huto grotta nära Behshahr. Dessa verk visar på den tidens folks bekantskap med krukmakeri, vävkonst, att göra djur, såsom bergsgetter, tama och konstruktion av polerade stenverktyg.

Geografisk position

Provinsen Golestan ligger i Irans norra del. Denna provins har fått en speciell ställning sett till kulturarv och turistattraktioner i landet p.g.a. att den har en sju tusen år lång historia och existensen av fler än tusen värdefulla historiska och kulturella verk, och även p.g.a. att den har utsökta utsikter och naturliga scenerier såsom berg, skogar, slätter, dalar, öken, sjöar, vikar, öar, vattenfall, våtmarker och sommarbyar. Staden Gorgan är centrum i provinsen, och Gonbad-e Kavus, Ali Abad, Azad Shahr, Minudasht, Bandar-e Gaz och Bandar-e Torkeman är några av provinsens andra viktiga städer.

Väder

På grund av provinsen Golestans varierande klimat är den en av landets bördigaste regioner och en av landets regioner med mest potential sett till naturresurser. Generellt sett har provinsen ett måttligt medelhavsväder i de flesta delarna, men Gorgans slätter och dalar har ett halvökenklimat och varmt väder p.g.a. dess närhet till Turkmenistans öken, distans till havet och låga altitud.

Historia och kultur

Provinsen Golestan har fram tills 1200-talet e.Kr. känts igen som ”Staten Gorgan” och därefter tills början på 1500-talet känts igen som ”Astar Abad”, men den har nämnts som ”Jorjan” i de flesta texter från början på den islamiska perioden. Enligt studier som har utförts i provinsen Golestan sträcker sig denna regions historia till ca 7000 år f.Kr. Enligt upphittade verk från Ghar-e Key Aram grotta, som ligger i Farang by, har den galiciska delen av Golestan bebotts av människor på mellan- och senpaleolitikum och har därmed blivit känd som en av de äldsta bosättningsplatserna tillhörande urtidsmänniskor. Utgrävningarna i Turang Tappeh, som ligger i närheten av Gorgan, visar att regionen är minst lika gammal som Shahr-e Sukhteh i Sistan och Baluchistan.

Stormoskén (Masjed-e Jame’)

Gorgans stormoskés ursprungliga byggnad, och speciellt dess gamla minaret, tillhör seljukernas tid.

Imamättling Yahya ibn Zayd (fvmh) (Emamzade Yahya ibn Zayd (‘a))

Ett heligt pilgrimsmål, vid namn ”Imamättling Yahya ibn Zayd”, finns kvar från förgångna perioder bland staden Jorjans ruiner. Byggnaden tillhörande Imamättling Yahya ibn Zayd, Imam Zayn al-’Abidins (fvmh) barnbarn, ligger på Gonbad-e Kavus kommuns västra sida. Denna Imamättling har en stor byggnad, en vidsträckt inhägnad och en veranda med spegeldekorationer.

Qabus torn (Borj-e Qabous)

Som världens högsta tegeltorn tillhör Gonbad-e Qabus torn Irans mest enastående värdefulla arkitektoniska verk från den islamiska tiden. Detta torn ligger norr om staden Gonbad-e Kavus och i mitten av Qabus park. Denna byggnad hör till ziyariddynastin och ligger 3 km från den historiska staden Jorjans ruiner, där ziyaridregeringen hade sitt säte, och är ett värdefullt minnesmärke från regionens Jorjans storhetstid och från ziyariddynastin.

Bland de viktiga orsakerna bakom konstruktionen av denna byggnad som kan nämnas var bl.a. att man ville visa upp arkitektonisk islamisk konst och skapa ett minnesmärke, ett minne av ziyariddynastins storhetstid, ett mausoleum och en vägledare för resenärer och handelskaravaner som passerade denna region.

Kaspiska havet (Darya-ye Khazar)

Kaspiska havets stränder och sandbanker, som ligger i anslutning till gröna slätter och höga uppåtblickande berg, tillhör Irans och provinsen Golestans mest sevärda platser. Kaspiska havet är världens största sjö, och av just denna anledning kallar man det för hav. Det har en avgörande roll för klimatet vid norra Irans kustområden. Provinsen Golestans stränders unika skönheter beror även på existensen och bevarandet av ekosystemet i detta hav. I provinsen Golestan finns de två hamnarna Bandar-e Gaz och Bandar-e Torkeman där det finns transport-, frilufts- och rekreationsmöjligheter.

Bland provinsens andra turistmål och historiska centrum kan man bl.a. nämna den historiska staden Tamisha, Gabri borg, Hezar Pich kulle, Aqa Muhammad Khan Qajars palats, Golestans nationalpark, vattenfallen Loveh, Kabudval och Shirabad och Daland skogspark.

Souvenirer och hantverk

Existensen av olika etniska och nomadiska folkgrupper bland perser, turkar, turkmener, kosacker, balucher, sistaner, khorasaner, shahruder, kisilbascher och kurder, och existensen av skickliga och smakfulla artister och hantverkare har lett till att olika sorters traditionella konstverk bevarats, förnyats och producerats i provinsen Golestans olika delar. Bland provinsens viktigaste hantverk och souvenirer kan man nämna bl.a. jajim, turkmenska poshtikuddar och mattor, filtar, qarchin, kelim, krukor, broderade tyger, sidenbroderade tyger, turkmenska smycken, musikinstrument och turkmenska sjalar.

Lokal mat

På grund av existensen av olika folkgrupper har provinsen Golestan en speciell matvariation. Bland de maträtter som finns i provinsen kan man bl.a. nämna olika sorters soppor (hali ash, gowjeh ash och mash ash), olika sorters kebabrätter, grönsaksomelett (kuku sabzi), gusht-e torsh, kotlett, shami, morgh-e torsh, tah beryan, olika sorters fiskrätter, ris med kyckling och aubergine, khurak-e gusht, spenatris, körsbärsris, squashgryta med ris, granatäppelgryta, kyckling med ris, grönsaksris med kött, linsris med kyckling, kachi, merghanehyoghurt (en typ av förrätt), olika typer av bröd, sötsaker såsom saq-e arus, sötsaker med honung/valnötter, shirini-ye gerduyi-e rusi, helva med ingefära/valnötter, pishmeh och paderazi.

Lokal musik

Traditionell katulimusik och turkmensk musik räknas tillhöra provinsen Golestans vanligaste och mest signifikanta traditionella musik. I denna provins är det även vanligt med traditionell mazandarani- och sistanimusik.
Traditionell turkmensk musik: Turkmenska musiker kallas för ”sazande” och deras sångare för ”bakhshi”. Bland turkmenska musikinstrument kan man nämna bl.a. do tar, kamancheh, qavuz, tuytek (flöjt) och vayedda bughin (ney-e haft band). Dock är do tar (två strängar) och kamancheh (liten båge) de viktigaste av dem. I Turkmen Sahra har musiken sedan lång tid tillbaka närvarat i människornas liv som en andlig pelare och som för det mesta bevarats och producerats av bakhshierna, som är ett levande bevis på denna regions historia.

Comments are closed.