Fars

Provinsen Fars är en av landets södra provinser och har en area motsvarande 122607,943 km2 enligt landsuppdelningen 1391 SH (2012 e.Kr.) och är landets största provins efter provinserna Sistan och Baluchistan, Kerman och Yazd och täcker ca 8,1 % av hela landets yta.

Denna provins har under historiens gång registrerats som de två akemenidiska och sasanidiska imperatorernas regeringscentrum. Akemeniderna och sasaniderna har fostrat Irans kulturella traditioner i väldigt olika omfång och speciellt blev denna stat känd som grunden och centrumet för en exceptionell arisk och internationell civilisation och kultur i den antika världen med det akemenidiska styrets uppgång m.h.a. Kyros II i provinsen Pars eller Fars.

Värdefulla historiska byggnadsverk såsom Pasargad, Persepolis, Bishapur, Firuzabad och Ardashir palats m.fl. visar på Irans lysande historiska kultur och civilisation. Denna provins har varit centrum för stora imperier såsom akemenidernas och sasanidernas imperium. Innan islam reste sig två stora iranska kungar vid namnen ”Kyros II” och ” Ardashir I Papagan” upp och skapade akemenidernas stora kedjor med ”Pasargad” och ”Persepolis” som huvudstäder och sasanidernas kedjor med Firuzabad som huvudstad. Efter islam har denna provins även varit centrum för daylamiterna, salghuriderna, buyiderna och zanderna och under qajardynastin var den också en av regeringens viktiga centrum.

Provinsen Fars gränsar till provinsen Esfahan i norr, provinserna Yazd och Kerman i öst, provinserna Bushehr och Kohgiluyeh och Buyer Ahmad i väst och provinsen Hormozgan i söder. Bergskedjan Zagros har med sin nordväst-sydöstra riktning delat in provinsen Fars i två tydliga naturliga regioner; den nord-nordvästra regionen och den syd-sydöstra regionen. Altituderna i den norra regionen börjar med Semiroms berg och sträcker sig mot nordväst.

I provinsen Fars finns det tre tydliga regioner sett till väder. Den första är den nord-nordvästra bergsregionen som har kalla vintrar och lämplig vegetationstäckning. Den andra är den centrala regionen som har relativt milt väder under vintrarna med regn, och varmt och torrt väder under somrarna. Den tredje är den syd-sydöstra regionen som p.g.a. lägre altitud och latitud och sättet som bergen är placerade på regnar det mindre under vintern jämfört med de två årstiderna våren och hösten och dess väder är även milt under vintrarna och väldigt varmt under somrarna. Altituderna i den södra regionen omfattar bergen runtom Shiraz och bergen Maharloo, Khorman och Toodej. De västra altituderna sträcker sig från Kohgiluyehs altituder till Mamasanis berg och de södra altituderna inkluderar Darabs berg och Tangestans altituder.

Staden Shiraz är centrumet i denna provins och ligger i sydvästra Iran och har en rektangulär form med en area på 1264 km2. Shiraz har under antiken gjort sig unik för det äldsta skriftverket gällande datumet för konstruktionen av en stad. Detta verk hör till Persepolis lertavlor som stadens namn står på med titeln ”Shi razi aysh”. I regionen ”Qasre Abunasrs” utgrävningar har ett par kulor hittats som det stått namnen Ardashir och Shiraz på. Med hänsyn till ”Barm-e Delaks” sasanidiska reliefer, akemenidiska verk och även utforskningar som gjorts i ett av södra Shiraz krön där en mängd bruten keramik har hittats som hör till 3000-talet f.Kr. visar detta på Shiraz sublimitet och storhet under perioderna f.Kr. och innan islam.

Geografisk position

Provinsen Fars ligger i landets södra del på Zagros bergskedjas huvudväg och räknas vara Irans femte största provins. Staden Shiraz är centrum i provinsen Fars, och Marvdasht, Kazerun, Jahrom och Fasa är några andra av dess viktiga städer som kan nämnas.

 

Väder

På grund av närhet till Persiska viken i söder, grannskap till öken i nordöst, ojämnheter, slingor, altitud och latitud är provinsen indelad i tre regioner sett till klimat:
a) Den norra, nordvästra och västra bergsregionen omfattar provinsens berg och högsta områden och har kalla vintrar och måttliga somrar.
b) Den centrala regionen har en låg höjd jämfört med den första regionen. På vintern är det måttligt väder tillsammans med nederbörd i regionen och på sommaren är temperaturen måttlig.
c) Den sydliga och sydöstra regionen har en lägre latitud p.g.a. lägre altitud och bergens formationer, alltså från öst till väst. På vintern är vädret måttligt och på sommaren är det väldigt varmt och torrt.

 

Historia och kultur

I akemenidiska inskriptioner har Fars kallats för ”Parsah” och i grekiska texter för ”Parsis”, och dess arabiserade version är Fars. Grekerna använde felaktigt provinsen Parsis namn för hela Iran. I södra Iran finns det ett vidsträckt landområde som sträcker sig till Persiska vikens stränder och som förr i tiden hette Pars (Fars) och vars centrum varit Shiraz sedan början på den islamiska perioden. Detta landområde har sedan flera tusen år sedan varit en blomstrande hemvist för Irans inhemska folkgrupper, och speciellt elamiter. Många verk finns kvar från denna folkgrupp i Fars hörn och kanter, såsom Kurangun Mamasani, Naqsh-e Rostam och Persepolis (Marvdasht).

Persepolis (Takht-e Jamshid)

Jamshids tron/Parseh/Persepolis ligger i norr i Marvdashts kommun. Persepolis är namnet på en av Irans antika städer som var Irans kungarikes magnifika och ceremoniella huvudstad under många sammanhängande år under akemenidernas imperium. I denna antika stad finns det en byggnad som heter Jamshids tron som under ca 50 år varit centrum för arrangemang av religiösa ceremonier och även fester, speciellt under nyårshögtiden Nowruz.

Vakil basar (Bazar-e Vakil)

Detta värdefulla komplex ligger bredvid Shiraz stormoské och är en av Karim Khan Zands konstruktioner. Vakil basar i staden Shiraz är en av Irans mest berömda traditionella och historiska basarer. Denna basar, som byggdes på Karim Khan Zands (1759-1779 e.Kr.) befallning, ligger nu i centrum i staden Shiraz (öster om Martyrernas rondell).

Shah Cheraghs mausoleum (Aramgah-e Shah Cheragh)

Shah Cheraghs (Lyktans kung) mausoleum är Shiraz kommuns mest magnifika och viktigaste religiösa centrum. Dess vattenliljeformade kupol har konstruerats på ett väldigt vackert sätt och kan skådas från långt håll.

Hafez mausoleum (Aramgah-e Hafez)

Hafez, som föddes år 1325 e.Kr. i Shiraz, är bland Irans mest berömda poeter och gnostiker. Hafez mausoleum ligger på en plats som heter ”Hafezieh” i norra Shiraz.

Kurush mausoleum (Aramgah-e Kouroush)

Mausoleumet tillhörande Kurush, frihetens och de mänskliga rättigheternas förste förkunnare, ligger på Pasargads slätt. Kurush grundade akemenidernas imperium år 550 f.Kr. Detta imperium sträckte sig från floden Indus stränder i öst ända till Grekland och Egypten i väst. År 538 f.Kr. erövrade Kurush Babylonien och det var där han skrev sitt uttalande om mänskliga rättigheter på en cylinder av lera och utfärdade befallningen om frihet och jämlikhet.’

Sa’dis mausoleum (Aramgah-e Sa’di)

Mausoleumet tillhörande Sa’di, som är en av Irans mest berömda poeter, ligger i nordöstra Shiraz i närheten av Delgosha trädgård.

Shiraz antika stormoské (Masjed-e Jame’-e ’Atiq-e Shiraz)

Shiraz stormoské är ett av stadens äldsta byggnadsverk och ligger öster om Shah Cheraghs (fvmh) gård. Efter att Amr ibn Layth Saffari vunnit över kalifens armé år 894 e.Kr. och kommit till Shiraz gav han befallningen om att bygga denna moské. Moskén blev färdigbyggd samma år.

Delgosha trädgård (Bagh-e Delgosha)

Delgosha trädgård var en av Shiraz viktiga friluftsträdgårdar under timuridernas tid. Man har förknippat trädgårdens ålder med sassanidernas tid, och byggnaden som finns i den hör till qajarernas tid. Denna trädgård är stängd under månaden ordibehesht – säsongen för plockning av apelsinblomman.

Golshan trädgård (Bagh-e ‘Afif Abad)

Golshan trädgård eller Afifabads trädgård är med en area på ca 127 000 m2 en av Shiraz vackraste historiska trädgårdar. Denna trädgård var en av kungarnas viktiga trädgårdar och friluftsplatser under safavidernas tid.

Eram trädgård (Bagh-e Eram)

Eram trädgård, vars byggnad och huvudingång funnits sedan qajarernas tid, är Shiraz vackraste trädgård. De dekorativa blommor och olika varierande former av växter som finns i denna trädgård har omvandlat trädgården till Shiraz universitets botaniska trädgård.

Akemenidiska museet (Mouzeh-ye Hakhamenshi)

Akemenidiska museets byggnad är Irans äldsta byggnad som återuppbyggts och omvandlats till ett specialiserat museum. Denna byggnad är en i samlingen av Persepolis palats som konstruerades av den akemenidiska dynastin för ca 2500 år sedan.
Några andra av denna provins historiska center och turistmål som kan nämnas är bl.a. Sassanidiska museet (Bishapur), Afifabads militärmuseum, Pars museum, Martyrernas museum, Ardashir II:s och III:s mausoleum, Salomos fängelsetorn, Profeten Ayubs (fvmh) monument, Sangshekanan (stenbrytarnas) grotta, Balangans vattenkälla, Qadamgah vattenkälla, Abband friluftsplats, Parishan sjö och Margun vattenfall.

Souvenirer och hantverk

Provinsen Fars olika sorters hantverk och souvenirer utgörs av mattor, kelim, tyger, khatam, träsniderier, handgjorda föremål i silver och mässing, keramik, giveh, filtar, hantverk av läder, sten och bast och snickrade hantverk.

Lokal mat

I provinsen Fars olika regioner är speciella lokala maträtter vanliga, varav några av dem är olika sorters soppor (majrovssoppa, granatäppelsoppa, köttsoppa, yoghurtsoppa, vasslekrämsoppa, kardehsoppa, dughsoppa m.m.), kalleh pacheh, olika sorters köttsoppor (kålköttsoppa, makaronköttsoppa och linsköttsoppa), kamomillris, morotsris, kufteh helev, dampokht, räkris, shirazikålris, olika sorters grytor, olika sorters burani, alu khak, do piazeh gusht, do kasni, morgh va mosamma, abtamateh, kangar mast, olika sorters aubergine (badenjan-e yatimki, shami badenjan, nar badenjan, halim badenjan och qurmeh badenjan), kansumeh sabzi, khurak-e qelyeh mahi, shiraziomelett, rädiskebab, changal shekar, citrontorshi, mixsallad och sesamdadlar m.m.

Lokal musik

Utöver instrumental musik har Shiraz även sin egna speciella musik. Några av den musikens melodier, såsom jahrmi, har uppstått från invånare i provinsen Fars andra städer. Bidguni (bidkani), hajiuneh (hajiani), migoli, dashtsetani och marvdashti är även några andra exempel på provinsen Fars lokala musik.

Det finns även tre musikgrupper i qashqayistammen (en av Irans största stammar): asheqer, changier och sarbaner. Qashqaiasheqer har migrerat från regioner såsom Kaukasien och Shirvan till provinsen Fars och talar turkiska. Idag är kamancheh deras grundinstrument. Asheqerna förmedlar vanligtvis långa berättelser med en kombination av instrument och sång. Changierna spelar korna, saz och naqareh. Vanligtvis spelar dessa konstnärer musik under bröllop och övriga fester. Changiernas musik anses vara en fullständig manifestation av all folkmusik. Sarbanerna spelar stammens folkmelodier med flöjt. Bland stamfolket är flöjt ett gammalt och känt instrument. Asheqernas och changiernas sånger är på qashqaiturkiska, men sarbanerna sjunger på ett annat språk (kurushi) som liknar språket pahlavi. Danserna chub (eller jang nameh) och heli är även några av provinsen Fars nomaddanser.

Comments are closed.