Nordkhorasan

Provinsen Nordkhorasan har en area motsvarande 28434,11 km2 enligt landsuppdelningen år 1391 SH (2012 e.Kr.). Denna provins är granne med Turkmenistan i norr, provinsen Khorasan Razavi i sydöst, provinsen Semnan i sydväst och provinsen Golestan i väst.

Provinsens medelhavsklimat, som skiljer sig avsevärt med grannliggande landsområden sett till dess välsignade natur, räknas i själva verket som det gamla Nordkhorasans port. Provinsen delas in i två delar sett till dess terräng; 1 – Bergsområden 2 – Låga och plana områden. Dess högsta punkt är Shahjahan berg i bergskedjan Aladagh 3051 meter över havsytan och dess lägsta punkt är i byn Tazeh yab vid floden Atreks mynning på en höjd 400 meter över havsytan. Provinsens medelmåttiga höjd är 1326 meter över havsytan. Denna provins har varierande väder, men oftast är vädret kallt bergsväder i denna region.

Staden Bojnourd är centrumet i provinsen. Bojnourd har ett historiskt förflutet och en lång civilisation, och stadens begynnelse sträcker sig till parternas tid. På parternas tid kallades staden för Bozhan eller Bizhan. Bojnourds gamla namn var Charmagan, Chaharmaghan eller Charmaghan och då förstördes staden under mongolernas invasion. Den nuvarande staden Bojnourd byggdes år 1100 AH (1689 e.Kr.) av Tolui khan (den andra Dolui khan).

Upptäckta verk i provinsen visar på dess antika historia. Den antika inhägnaden, känd som Pahlavan och Haydaran Jajarm klippa, är mer än 12 000 år gammal. Det äldsta antika byggnadsverket som står kvar sedan innan islam (stenbyggnaden Aspakhu) och som ligger i kommunen Maneh och Samalqans västra del 5 km söder om Asienvägen i byn Aspakhu är även ett annat argument för korrektheten av detta påstående. Utöver Nordkhorasans naturliga och geografiska ställning och att den har rika underjordiska källor räknas den även som en av Irans äldsta regioner sett till dess historia och den har haft en strålande kultur sedan dess forntida historia.

En av Nordkhorasans viktigaste egenskaper är existensen av varierande folkliga sydda hantverk och dess olika kulturella komponenter. De folkgrupper som idag finns i provinsen och speciellt i staden Bojnourd är turkar, nordkurder, turkmener, balucher, perser och tater. Dessa folkgruppers fredliga samexistens med deras olika kulturer har lett till variation i deras liv, trosuppfattningar, seder och traditioner och musik. Majoriteten av folket i denna region är shiamuslimer tillhörande tolv-imam-skolan och vissa av dem är sunnimuslimer.

Provinsen Nordkhorasan är en provins där det är vanligt med många språk och dialekter. Folket här har haft relationer med varandra i åratals och har det fortfarande trots deras spridning och olika dialekter såsom de turkiska, persiska, tati-persiska, baluchiska, nordkurdiska, turkmeniska och dari-persiska dialekterna m.m.

Geografisk position

Provinsen Nordkhorasan ligger nordöst i landet. Geografiskt sett är Nordkhorasan omringad av de två bergskedjorna Koppeh Dagh i norr och slutet på Alborz, alltså Aladagh, i söder och är generellt sett ett bergsområde med bördiga slätter mellan bergen där det är väldigt gynnsamma villkor för jordbruk och djurhållning. Staden Bojnurd är centrum i provinsen Nordkhorasan, och Shirvan och Esfarayen är några andra av dess viktiga städer som kan nämnas.

 

Väder

Provinsen Nordkhorasan har ett varierande väder, men för det mesta är vädret i regionen ett kallt bergsväder.

 

Historia och kultur

Generellt sett har Nordkhorasan varit bebodd sedan mesolitikum (ca 10 000-4000 f.Kr.). Senare blev provinsen en del av Stora Medien och senare i form av en av satrapierna på den akemenidiska tiden. Under sassanidernas tid blev den en av de viktiga baserna för förhindring av främlingars attacker mot områden inne i Iran. Sedan nådde den sin kulmen under parternas tid då staden Nisa blev centrum i regionen.
Utöver Nordkhorasans naturliga och geografiska position och att den har rika underjordiska källor räknas den även som en av Irans äldsta regioner sett till historia, och sedan lång tid tillbaka har den haft en lysande kultur.

Mofakham spegelhus (Ayineh Khaneh-ye Mofakhkham)

Denna byggnad, som är känd som Spegelhuset och även som Handskrivna dokument och exemplar museum, är ett av de framstående minnesmärkena från qajarernas tid i staden Bojnurd. Bredvid detta byggnadsverk låg andra byggnader såsom Mofakhams byggnad, lustslottet och poolhuset, Ali Qapu palats och det trevåniga slottet i en stor trädgård, och tillsammans utgjorde de Mofakhams regeringshuskomplex. Denna byggnad konstruerades mellan år 1871-1881 e.Kr. samtidigt som Nasir al-Din Shahs regeringsperiod på Yar Mohammad Khan Shadlus, känd som Sardar (befälhavare) Mofakhams, befallning. Den användes då i form av en kontors- och domstolsatmosfär för Sardar Mofakhams officiella möten med qajarernas politiker och även för utförande av militära och kulturella formaliteter gällande politiska och sociala angelägenheter tillhörande ledare från stammar från regioner som styrdes av regeringen.

Den forntida staden Belqeys (Shahr-e Bastani-e Belqeys)

Den gamla fästningen i Belqeys i Esfarayen, och som är känd som staden Belqeys, är Irans mest magnifika adobearv efter Arg-e Bam och har ständigt under historiens gång legat i utkanten av den kända sidenvägen i formen av en av de viktiga städerna. Denna forntida stad, som ligger tre km sydöst om Esfarayen, räknas vara en av Nordkhorasans kändaste antika attraktioner. Man antar att denna stad konstruerades innan safavidernas tid.
Några andra av provinsens turistmål som kan nämnas är bl.a. Baba Aman vattenkälla, Besh Qardash vattenkälla, Profeten Ayyubs (fvmh) varmvattenkälla, Konehgarm grotta, Nushirvan grotta, Baba Tavakkol gravplats, Imamättling Muhammad ibn Baqir ibn Musa ibn Ja’far (fvmd), Bojnurds antikviteter museum och Bojnurds vildlivs- och naturmuseum.

Teymuri gravplats (Aramgah-e Teymouri)

Denna historiska byggnad ligger i Shirvan och gravplatsens byggnad hör till timuridernas tid (år 1383 e.Kr.). Under denna gravplats finns det tunnlar som går åt två håll, och en av dessa tunnlar är ca 200 m lång. Byggnadens insida har konstruerats med stuck, och ovanför ingången har det skrivits och gjorts inskriptioner med en turkos färg och med stuck.

Souvenirer och hantverk

Kurdiska bordsdukar, lokala kläder, mattor, kelim, handgjorda läderskor, turkmeniska kuddar och mattor, jajim, filtar och hattar, handbroderade läderjackor, lakan, nattält, Esfareyens handgjorda handdukar, ullhattar från Jajarm och turkiska hästdekorationer tillhör provinsen Nordkhorasans hantverk. Traditionella sötsaker, shekar panir, qara qurut, razeqi kashk och vindruvor, nötter och våräpplen från Shirvan, russin och olika typer av torkad frukt.

Lokal musik

I landsområdet med kulturskatter är variationen av musik och lokala uppvisningar upphov till att provinsens attraktioner utökats. Majoriteten av invånarna i Nordkhorasan utgörs av turkmener, kurder och turkar. Denna regions musik och poesi är för det mesta kurdiska och till viss del turkiska. Bergsfotsmusik är en del av Nordkhorasans musik. Denna typ av musik kombineras med rop. Bredvid det finns slättmusik som är måttligare och mer inneboende. Musikstilarna Allah mazar, anarki och duqraseh va haray tillhör denna regions musik. Regionens musiker är ashiqer, bakhshier och luter. Ashiqer är regionens äldsta konstnärer och spelar musikinstrumenten surna, trumma, kamancheh, qushmeh och dayereh och tillhör Nordkhorasans stora dansare. Bakhshier spelar du tar, sjunger och berättar historier. Luter är sitt samhälles informatörer, och deras instrument är dayereh. Nordkhorasans instrument är så mycket som du tar, surna, qoshmeh (liknar Kurdistans duni), kamancheh, dhol, flöjt och dap. Nordkhorasans kurdiska musik kallas för ”kurmanjisk musik”.

Lokal mat

Det lokala brödet aneh, fatir qatlameh, berberis- eller zaraksoppa och balakehsoppa är några av de traditionella maträtterna som serveras på folkets matbord i provinsen Nordkhorasan.

Comments are closed.