Bushehr

Provinsen Boushehr har en area motsvarande 22742,741 km2 enligt landsuppdelningen år 1391 SH (2012 e.Kr.) och ligger i södra Iran (dock lite sydväst) och i formen av en tunn remsa mellan Persiska viken och Zagros bergskedja. Denna provins gränsar till provinsen Khuzestan och en del av provinsen Kohgiluyeh och Buyer Ahmad i norr, provinsen Fars i öst, provinsen Hormozgan i sydöst och Persiska viken från syd till väst på en sträcka på 700 km. Regionen har generellt sett varmt ökenklimat (av kustlig typ) p.g.a. att den ligger nära ekvatorn och Kräftans vändkrets (ca 3,5 grader) och på en låg altitud. I provinsens inre delar är det varmt och torrt och nära kusten varmt och fuktigt.

Kommunen Dashtestan är provinsens största kommun och staden Boushehr är provinsens största stad. Boushehrs ålder sträcker sig till den elamitiska tiden. Enligt inskriptionsartefakter i adobe i området Tel Pey Tel har Boushehr varit en kommunikationsbro mellan Irans inland och länder i sydöstra Asien och Afrika och varit känd vid namnet ”Lian”. På akemenidernas tid bodde en av Pars satraper i landsområdet Boushehr. På seleukidernas och sasanidernas tid uppmärksammades Boushehr eller ”Rio Ardeshir” som en viktig hamn för handel och kultur. Sasaniderna byggde en gedigen fästning med höga väggar och torn i ”Rio Ardeshir”, som senare fick namnet ”Reyshahr”. En sida av denna vägg var riktad mot havet och tre andra sidor var riktade mot enorma vallgravar, som fylldes med havsvatten vid sannolika attacker från fiender eller vid någon form av fara. I samband med den sassanidiska dynastins fall p.g.a. de muslimska araberna dalade ”Reyshahrs” civilisation och kultur. Muslimernas erövring av Reyshahr var av sådan betydelse att en grupp islamiska historiker jämfört den med segern i al-Qadisiyyah. Shahens sällsynta aktioner, hans havspolitik i kampen mot osmanerna och expansionen av rikets kontroll i Persiska viken ledde till att denna hamnstad uppmärksammades ännu en gång.

Under qajardynastin var Boushehr Irans mest legitima handelshamn, på sådant vis att de flesta utländska regeringar i länder såsom England, Ryssland, Tyskland, Italien, Frankrike, Holland, Norge och Osmanska riket inrättade ett politiskt och handelsmässigt ombudskontor i denna stad. Staden omvandlades till Irans södra port för utbyte av politiska åsikter och skapande av kulturella relationer.

Söderns religiösa musik har givande egenskaper sett till dess rytm, ton, filosofin till dess existens och kortfattat sett till dess utförande. Början på sorgemusiken i Boushehr meddelas m.h.a. en grupp instrument som består av åtta små trummor, åtta parcymbaler och en trumpet. Trummorna har det största ansvaret för meddelandet. Dessa trummor är cylindriska och båda sidorna på dem är gjorda av skinn. Musikern slår på skinnet på höger sida med en pinne och på skinnet på vänster sida med sin hand. Dessa trummor kallas för ”dammam”. Men titeln dammam används inte bara för trummorna, utan även för hela ceremonin. Shorouh är också en av södra Irans klara musikala former.

Geografisk position

Provinsen Boushehr är en av landets sydligaste provinser och ligger i sydvästra Iran. Med en vattengräns på 625 km har denna provins det längsta grannskapet med Persiska vikens blåa vatten. Staden Boushehr är centrum i provinsen. Bland annat kan städerna Ahram, Borazjan, Deyr, Deylam, Kangan, Ganaveh och Khourmowj nämnas som provinsens viktiga städer. Sett till dess naturliga läge har provinsen Boushehr bildats av två delar; en slättregion och en bergsregion.

 

Väder

Vädret i provinsen är varmt och fuktigt längs kusten och varmt och ökentorrt i dess inre delar.

 

Historia och kultur

De äldsta tecknen på bosättning som hittats i regionen Boushehr sträcker sig tillbaka till den elamitiska tiden och Tvåflodslandets civilisation. På grund av provinsen Boushehrs lämpliga position för konstruktion av marinbaser och hamnar har elamitiska kungar använt den för detta. Under medernas tid i början av 800-talet f.Kr. tillhörde regionen Boushehr en av den regeringens sydvästra stater, och under Hvakhshathras tid vid makten tillhörde regionen den mediska regeringens 14:e satrap. Boushehr kallades förr i tiden för namnen Lian, Reyshahr, Rashahr, Antakya, Bandar-e Naderi eller Abushahr. På grund av Persiska vikens och provinsen Boushehrs geografiska läge och ekonomiska betydelse har de genom hela historien ständigt uppmärksammats av länder och regeringar för utbyte av varor och expansion av politisk makt.

Den historiska grottan Chehel khane (40 hus)

Chehel khaneh betyder att 40 hus finns på denna plats. Det sägs att chehel khaneh även betyder chelleh khaneh (en plats där man isolerar sig i fasta i 40 dagar) eftersom asketer bodde där. Antagligen är de katakomber som hör till medernas och sassanidernas tid.

Dotterns grav (Gour-e dokhtar)

Konstruktionen av Dotterns grav är väldigt lik Kyros II:s grav i Pasargad, och dess ålder sträcker sig tillbaka till 800-talet f.Kr. I Dotterns grav går det att se konstnärliga urarteiska element såsom gaveltaket och även templet Chogha Zanbils elamitiska arkitekturiska element.

Den forntida begravningsplatsen (Gourestan-e bastani)

Det finns många gravar i en del av bergsområdet på ön Khark som tillhör zoroastrier och kristna. Dessa gravar hör till slutet på sassanidernas tid och början på den islamiska perioden. I kvinnors gravar har det hittats små glas som man förmodligen hällt parfym i och även en ring och bronsspeglar.

Khark ö (Jazireh-ye Khark)

Korallön Khark ligger vid Ganaveh hamn. Denna ö hör till provinsens väldigt gamla regioner och har flertalet historiska verk.

 

Öarna Umm al-Karam och Nakhilou (Jazireh-ye Umm al-Karam va Nakhilou)

Dessa två obebodda öar ligger i närheten av Bord Khoun och provinsen Boushehrs sydliga stränder. Ön Nakhilou bebos av Persiska vikens stora sköldpaddor och har en avsevärd betydelse utifrån en miljöaspekt.

Kouroush palats (Kakh-e Kouroush)

Detta palats, som ligger sydöst om Borazjan och bredvid den torra floden Ardi, är en av Irans viktiga baser från akemenidernas tid vid Persiska vikens stränder. Tiden för dess konstruktion sträcker sig tillbaka till Kouroush, grundaren av akemenidernas kedja, tid. Andra turistmål i provinsen som kan nämnas är bl.a. Det svarta bergets jaktmarker, Siniz hamn, Siraf hamn, Boushehr museum och slottet Koushk-e Ardashir.

Rey Shahr

Reyshahr ligger söder om staden Boushehr. Dess upphittade verks historia sträcker sig tillbaka till 1000-talet f.Kr. Stadens historiska verk, som består av kilskrifter från Shoutrouk-Nakhountes tid, byggnadsverk, bronsföremål och etsad keramik, visar att Reyshahr var en av det elamitiska rikets viktiga städer som på den tiden kallades för ”Lian”. Denna stad har varit en av den antika världens kommunikationslänkar för civilisationer i öst och väst. Namnet Reyshahr är en förkortning av Reyvard Ardashir, som etablerades på Ardashir I Papagans befallning. Denna stad ansågs även tillhöra en av de viktigaste kunskaps- och litteraturcentrumena under sassanidernas tid. Den antika staden Reyshahr och dess region har registrerats i Irans förteckning över nationella verk.

Akemenidiska Bardak Siah palats (Kakh-e Hakhamenshi-ye Bardak Siah)

Dariush vinterpalats, som ligger 12 km norr om nuvarande Borazjan, är känd som Bardak Siah. Detta palats har konstruerats med en akemenidisk arkitekturstil. Orsaken till dess namngivning är p.g.a. användning av svarta stenar i basen för dess grundpelare.

Hantverk & souvenirer

Provinsen Boushehrs hantverk och traditionella konst inkluderar basthantverk, mantlar, träsniderier, gerehbitar, kelim, gabbeh, mattor, jajim och keramik m.m. Dadlar, muskathelva, sesampasta, helva rashi, helva-ye sangak, khark-e pokhteh, olika sorters fisk och räkor, dockor, prydnadsföremål med snäckskal, olika sorters bast och vävda korgar av palmblad är några av provinsen Boushehrs souvenirer.

En bild på Siniz hamn (Bandar-e Siniz)

Lokal mat

På grund av närhet till havet och fiske av fisk och räkor består de flesta traditionella maträtterna i provinsen Boushehr av havsmat. Folk som bor på slätter lagar mat där korn och mejeriprodukter används. Qelyeh Mahi, tandaz mahi, gemneh eller lelek och reshteh är några av provinsens lokala maträtter.

Lokal musik

För att vi ska kunna bekanta oss med Boushehrs musik måste vi lära känna boushehrinvånarnas lokala språk, eftersom varje regions lokala musik har en direkt relation till respektive regions språk. I själva verket har rytmen, hastigheten, tonhöjder och generellt sett formen i varje regions musik en direkt relation med respektive regions språk. Provinsen Boushehrs musikstil är en kombination av damam, flöjt, anban och tipount.

 

Comments are closed.