Ilam

Provinsen Ilam har en area som motsvarar 20132,844 km2 enligt landsuppdelningen år 1391 SH (2012 e.Kr.) och är belägen i landets sydvästra del vid bergskedjan Kabir Kuh, som tillhör bergskedjan Zagros. Denna provins är granne med Khuzestan i söder, Lorestan i öst, Kermanshah i norr och Irak i väst. Sett till dess klimat delas provinsen in i följande tre regioner:

  1. Medelregionen som har ett milt väder.
  2. Den nordöstra bergsregionen som har ett kyligt väder med en lång vinter.
  3. Den sydvästra fältregionen som har ett varmt väder.

Kommunen Ilam byggdes år 1308 SH (1929 e.Kr.) till staden Ilams centrum nordöst om Deh-e Bala och i ett område som fått namnet Hoseynabad (förknippas med guvernören Hussein Quli Khan Wali) och nära byggnader som kvarstår från guvernören. Med tanke på regionens historiska förflutna och den iranska akademins godkännande fick kommunen namnet Ilam. Bergen Maneshts, Sivans, Shalams och Siah Kuhs stenväggar och skogsdalar omringar staden och fälten runt omkring den som ett fort. Staden Ilam är inte belägen i mitten av provinsen geografiskt sett. Därmed begränsas dess kommunikativa och handelsmässiga vikt relativt på sådant vis att produkter från avlägsna områden och byar exporteras till andra provinser. Men skapandet av nätverk av vägar, stadscentrums anslutningar till Ilam, speciellt närheten till gränsen, relativt lämpligt och gynnsamt väder, politiskt centrum, existensen av välfärdsinstitutioner m.m. har gett den en speciell ställning. Ilam blev en del av den femte provinsen, alltså Kermanshah.

Ilams kurdiska dialekt är en av det kurdiska språkets dialekter och är en sorts sydlig kurdisk dialekt bredvid typerna kalhuri, sanjabi och laki. Denna dialekt kallas även för ”feyli” och dess talare bor mestadels i provinsen Ilam och även i Iraks sydöstra kurdbebodda områden. Folket i provinsen Ilam är shiamuslimer tillhörande tolv-imam-skolan.

Instrumenten douzleh, joftan, sorna, sheypor, zarb (slag), dohol, shemshal, flöjt och kamancheh (liten båge) används i Ilams musik. Dessa instrument används under bröllop och krigs- och sorgeceremonier. Vissa av regionens inhemska instrument, såsom douzleh, har egenskaper som särskiljer dem från andra iranska instrument. ”Douzleh” eller ”joftan” är tvåtoniga i kontrast till alla iranska instrument som är entoniga och det är även möjligt att använda dem tillsammans med instrument med flera toner.

”Choobi” är Ilams dansmusik och spelas av en eller flera personer. Utöver denna musiks konstnärliga och musikala användning spelades den även för att förbereda kroppen bl. a. inför krig. ”Futapasha”, ”larzaneh”, ”savar-savar”, ”sisma’”, ”qulavi”, ”seh har” och ”geryaneh” är några av tonerna och rytmerna för denna typ av dans, som är vanlig i områden som bebos av kurder och lorer. ”Hureh” är även en vokalmusik som tillhör folket i landets västra del, speciellt Ilams folk.

 

Geografisk position

Provinsen Ilam ligger i sydvästra Iran. Ilam är centrum i provinsen, och dess viktiga städer är Abdanan, Eyvan, Darreh Shahr, Dehloran och Mehran. Bergen Kabir Kouh och Dinar Kouh är några av provinsens viktigaste höjder.

 

Väder

Provinsen Ilam räknas tillhöra landets varma regioner sett till dess klimatförhållanden. P.g.a. existensen av höjderna Kabir Kouh och Dinar Kouh är det stora skillnader i temperatur och regn i dess norra, södra och västra delar, på sådant vis att tre regioner bildats i provinsen; en kall, en varm och en måttlig region. Provinsens bergsområden i norr och nordöst är relativt kalla med långa vintrar. Provinsens slättområden i väst och sydväst är varma och dess centrala region har måttligt väder.

 

Historia och kultur

Arkeologiska studier visar att folkgruppen guti levde i denna region ca 4000 år f.Kr. Efter gutierna emigrerade kassiterna från Kaukasien till denna region. Upphittade bronsverk i Lorestan, Ilam och Talesh har kopplat ihop denna folkgrupps antika civilisation med varandra. Landsområdet som just nu heter Ilam har varit en del av det forntida riket Elam enligt många historiska dokument. I babyloniska inskriptioner kallade man Ilam för ”Alamtou” eller ”Alam”, som enligt en åsikt betyder bergsområde eller soluppgångens land. Folkgrupperna som bodde i Zagros under akemenidernas tid var en del av det akemenidiska imperiet. Existensen av flertalet antika verk från sassanidernas tid i provinserna Ilam och Lorestan visar på att denna region hade en särskild betydelse på den tiden.

 

Bahram Choubin stup (Tang-e Bahram Choubin)

Vid ingången och ovanför detta stup, som kallas för Bahrams jaktplats, finns det många värdefulla verk. Stentrappor och fyra cisterner som funnits på de svårt utskurna och sammanhängande stenklipporna är några av detta stups historiska verk.

Vaveyleh Dehloran stup (Tang-e Vaveyleh Dehloran)

Vaveyleh stup har flertalet historiska och antika byggnader, såsom Qal’eh-ye Shayaq (Shayakh) borg och den forntida staden Samarras ruiner, som hör till antiken.

Mazhin stup (Tang-e Mazhin)

Vid ingången och ovanför detta stup, som kallas för Bahrams jaktplats, finns det många värdefulla verk. Stentrappor och fyra cisterner som funnits på de svårt utskurna och sammanhängande stenklipporna är några av detta stups historiska verk.

Darreh Shahrs eldtempel (Atashkadeh-ye Darreh Shahr)

Detta eldtempel har kvarlämnats i en form av fyra bågar. Byggnadens grund har fullständigt byggts med kullersten och gips.

Jam Namasht bro (Pol-e Jam Namasht)

Den är gjord av kullersten och murbruk och än idag finns dess utvärtes fundament och vågbrytare kvar. Brons ålder sträcker sig bakåt till sassanidernas tid. Några andra historiska byggnadsverk som kan nämnas i provinsen är bl.a. Gavmishan bro, Keroeat (pojke och flicka) bro, Sam fästning, Sheikh Makan fort och Vali borg.

En bild på Sam fästning (Qal’eh-ye Sam)

Hantverk & souvenirer

Provinsen Ilam är en nomadbebodd region och dess enastående blomkelim är känd över hela landet. Några av provinsens viktigaste hantverk som kan nämnas är bl.a. ullmattor, siden, den enastående blomkelimen, jajim, filtar, faranji, qatreh och hantverk i trä. Provinsen Ilam har speciella lokala souvenirer precis som Irans resterande regioner, och de viktigaste av dem är naturgummi (gummi från trädet Pistacia atlantica), godiset bezi-barsaq, godiset ’asgari, godiset kolleh konji och animalisk olja känd vid namnet Kermanshahi.

Lokal mat

Provinsens lokala mat består bl.a. av ris med kött, nezi av (linser), nakheh (kikärtor), tamatah av (tomater), kött, khayeneh (stekta ägg), loubiyeh polou (bönris), helva, kashk-e dou (kashk-e dough), tarkhineh, mash av, joujeg av (kyckling) och sheleh. Targ, kangar, pichag, bouleh veleh, paqazeh och qarchak är några av provinsens andra maträtter som tillagas under våren genom att torka bergsväxter, och på vintern äter man även dem.

Comments are closed.