Ardabil

Provinsen Ardabil har en area på 17799,991 km2 (1,1 % av landets area) enligt landsuppdelningen år 2012 och är belägen i nordvästra Iran. Denna provins gränsar till republiken Azerbajdzjan i norr, provinsen Gilan i öst, provinsen Zanjan i söder och provinsen Östra Azerbajdzjan i väst.

Provinsen Ardabil är en av Irans turistregioner. Den heliga staden Ardabil, som shiaislam i Iran bl. a. fått sina rötter från, är centrumet i provinsen Ardabil. Denna stad har p.g.a. sitt sällsynta naturliga och strategiska läge sedan lång tid tillbaka allvarligt uppmärksammat regenter och de som strävar i vetenskapens och konstens arena gentemot detta blomstrande och historiska territorium. Detta kan i sig självt vara ett tydligt argument för regionens viktiga kulturella och civilisatoriska ställning under olika historiska perioder, på sådant vis att centrumet i provinsen haft i ansvar att fokusera på gränsen kring staten Azerbajdzjan under den islamiska perioden.

Ardabil var fortfarande Azerbajdzjans största och viktigaste stad, centrumet för staten Azerbajdzjan och en militärbas fram till 300-talet AH. Ardabil har under de flesta historiska perioder varit av stort strategiskt värde p.g.a. att det ligger vid Irans och Rysslands gräns, och hela tiden exponerats för attacker från Kaukasiens bergsinvånare och Rysslands ökenfolk. Utöver detta visar khazarernas anfall åren 107 och 112 AH mot Ardabil, Babak Khorramdins uppror i Ardabil, kungen Togrul Begs och den seldjukiska sultanen Mas’ud ibn Muhammeds attacker, sultan Jalal al-Din Mingburnus anfall år 603 AH, georgiernas attack år 605 AH och till sist mongolernas sammanhängande attacker från år 617 AH mot Ardabil på en del av detta områdes politiska och militära värde.

Folket talar turkiska i provinsen. De flesta invånarna är muslimer (tolv-imam-shia) och stadens kristna skara, varav alla är armenier, lämnade staden för 50 år sedan.

 

Geografisk position

Den vackra provinsen Ardabil, med sina unika naturliga och historiska attraktioner, ligger i nordvästra Iran. Staden Ardabil är centrum i provinsen. Khalkhal, Meshkinshahr, Germi, Bileh Savar och Parsabad hör till provinsens viktiga städer. Sabalan bergstopp är provinsens högsta punkt och ligger i nordväst i Ardabil kommun.

 

Väder

Väldigt kalla vintrar och måttliga somrar hör till Ardabils unika väderegenskaper då Ardabil är en av Irans kallare regioner.

 

Historia och kultur

Många islamiska historiker har förknippat konstruktionen av staden Ardabil med den sassanidiske kungen Perouz I. Staden Ardabil har en mer än 1500 år gammal historia. Ardabil hade en speciell politisk och militär betydelse under akemenidernas tid och var Irans armécentrum för beskyddning av Irans gränser i norr. Enligt Avesta var Zarathustra en iransk profet som föddes bredvid floden Daiti, som idag kallas för Aras, och skrev sin bok i Sabalans bergsområde och gick till staden Ardabil för att sprida sin religion. Under arabernas invasion mot Iran var Ardabil Azerbajdzjans största stad som då blev erövrad av muslimernas armé. Ardabil var Azerbajdzjans regeringscentrum fram tills mongolernas invasion. Shah Ismail I gjorde en revolution från Ardabil för att bilda en iransk regering och gjorde Tabriz till Irans officiella huvudstad. Under safavidernas tid var Ardabil en av Irans bästa städer politiskt och ekonomiskt sett. Denna stad låg på Irans och Europas handelsmässiga huvudväg och siden och importerade varor exporterades till Europa från Gilan via Ardabil.

 

Shorabil sjö

Denna sjö ligger i söder i staden Ardabil och dess vatten är salt. Ardabils folk spenderar sin fritid och lediga dagar i slutet av veckan runt omkring denna sjö.

 

Sankta Maria kyrka

Denna kyrka ligger i Armanestan gränd. Dekorationerna på insidan av kyrkan är sevärda. Dess trädörr har även dekorerats med vackra geometriska former.

Oltan borg

Denna borg ligger nära Owltan by i Parsabad och härstammar från parternas tid.

Sheikh Safi museum

Sheikh Safi museum har dekorerats med väldigt vackra målade valv i gips. I detta museum har en samling antika och gamla verk ställts ut såsom olika sorters kärl och värdefulla skänkta gåvor. Mirza Ali Akbar Mojtahed moské och Sheikh Haydars gravplats hör till andra historiska byggnadsverk i provinsen i provinsen.

Gamla borgen – Meshkinshahr

I den östra delen av Bagh-e Nowruz dal i Meshkinshahr finns en borg som sträcker sig till floden Khiyavchay från en brant sluttning och mittemot den finns den sassanidiska och pahlavidiska steninskriptionen.

 

Neor sjö

Denna sjö ligger i närheten av sydöstra Ardabil. Öring och den migrerande svalan lever vid Neor sjö.

 

Sheikh Haydars gravplats – Meshkinshahr

Detta höga gravmonument härstammar från ca slutet av 600-talet AH (1200-talet e.Kr.). Det har dekorerats vackert med en nischfasad, färgade fönster, plattsättning, tegelarbete och inskriptioner med heliga namn. Denna gravplats ligger i stadens centrum i en grönskande och härlig trädgård som tidigare varit Meshkinshahrs gamla begravningsplats. Byggnaden är i en form av ett cylindriskt högt torn med en höjd på ca 18 meter och en diameter på 5,1 meter. Dess fyra sidor har likt fyra ingångar med fästningsdekorationer och man har placerat den övre huvudingången på den västra framsidan. Denna byggnad konstruerades ungefär under slutet av mongolernas styre. Dess plattsättning är fullständigare än plattsättningen för Öljaitus gravplats i Soltaniyeh och hör till år 709-711 AH (1309-1311 e.Kr.).

 

Shirvan Daresi dal

Detta habitat ligger i sydöstra Meshkinshahr och är en permanent hemvist för djur såsom getter, grisar, rävar, vargar, får, harar, rapphönor, duvor, ringduvor och flertalet andra djur och flyttfåglar.

 

Sabalan topp

Sabalan berg är en av Irans fagraste berg och en sjö ligger även på dess topp. Sabalan är en enastående plats i landet med flertalet attraktioner när det kommer till bergssporter och friluftsaktiviteter såsom skidåkning på snö, bergsklättring och bergsvandring. Sabalan ligger mellan Meshkinshahrs och Ardabils två vidsträckta slätter med en yta på ca 4000 km2 och en höjd på 4811 meter ovanför havsytan. Det är Irans kändaste tysta vulkanberg efter Damavand.

 

Sheikh Safi al-Din Ardabili helgedom

Denna gravplats består av ett antal konstruktioner från olika perioder och som för första gången konstruerades utav Shah Tahmasp I i formen av en enda uppsättning. Detta historiska komplex hör till den safavidiska salatinfamiljen. Flera safavidiska kungar och även Shah Ismail I har begravts på denna plats. Sheikh Safi al-Din Ardabili monument innehåller en uppsättning av gravar tillhörande kungaättlingar och prinsar från safavidernas tid. Detta arkitekturverk räknas som ett av Irans mest förbryllande konstverk. Komplexet omfattar en stor och en liten gård och komplexets utrymme finns runt den lilla gården. Dagens komplex inkluderar ett par olika byggnader vid namn Sheikh Safi al-Din monument, Shah Ismail gravplats, Chini-khaneh (ett porslinhus), Haram-khaneh (ett helgedomshus), Jannat-sara moské, Khanaqa, Cheleh Khane, Shahidgah (en gravplats för martyrer) och Cheragh-khaneh. Konstruktionen av ovanstående komplex i nuvarande form började under den safavidiske Shah Tahmasp I:s tid och slutfördes sedan under de kommande safavidiska kungarnas tid. Den kvarstående moskén är en stor byggnad från seldjukernas tid och ligger i området för Pir Shams al-Dins begravningsplats. Två kvarstående steninskriptioner från minaretens fasad har flyttats till ett museum.

 

Noushar lagun

Den säsongsmässiga Noushar lagun ligger i sydöstra Ardabil och är ett habitat för olika sorters fåglar.

 

Lokal mat

Provinsen Ardabil är även känd när det kommer till traditionell och lokal mat. Vissa maträtter som lagas i provinsen är exklusiva för just denna region och är väldigt goda och räknas som en av denna regions turistattraktioner. Ash-e doogh (doughsoppa) är Ardabils kändaste lokala maträtt. Sabalans honung är känd över hela landet, och därmed hör Ardabils regions frukostar med honung, färskt bröd och lokalt smör till dess speciella attraktioner. Andra azerbajdjanska maträtter såsom Pichaq Qeyme, olika sorters Kuku (grönsaksomelett), Reshteh Polo Qeysi, Amajaba Yaldi, Khoresh Havij (morotsgryta), Shirpolo, Bastar Polo, Kuku Mahi m.fl. lagas också i stora mängder i provinsen. Olika sorters ättikslag, sallader såsom Salad-e Felfel Sabz (grön paprikasallad), sylter såsom blomsylt, morotssylt, körsbärssylt, suckatcitronssylt, citronsylt, banansylt, pistageskalssylt m.fl. är några av regionens viktigaste såser och desserter.

 

Hantverk & souvenirer

Det finns en stor variation av hantverk i provinsen Ardabil. Olika sorters handknutna mattor, sjalar, läder, kelim, jajim, ryggstöd, hängare, sadelväskor och olika sorters hantverk i metall, trä, mässing, silver, kalikå, inkrustationer, keramik m.m. är några exempel på provinsen Ardabils städers, byars och nomaders hantverk. Ardabils olika sorters godis, helva och honung är även kända.

 

Lokal musik

Provinsens folks inhemska musik, som spelas av ”ashiker”, har funnits sedan forntid och har sedan dess nått sin perfektion. ”Ashiker” är självlärda artister som sjunger och spelar behagliga och folkliga melodier om sorg och lycka på bröllop och i kaffestugor.

Comments are closed.