Viktigt

1. Mobiltelefoner som hämtas från Sverige kan spärras från att använda persiska simkort att ringa med ifall de inte uppvisas vid tullen på flygplatsen. Det finns eventuellt andra sätt att gå runt det, men det är nog bäst att kolla upp det på Teherans flygplats. Amerikanska Apple verkar inte gilla Iran och därmed funkar Android-telefoner bättre i landet (bl.a. fler tillgängliga appar). (Källa)

2. Utländska bankkort såsom Visa eller Mastercard fungerar inte i Iran p.g.a. sanktioner mot landet. Iranier och de med uppehållstillstånd i Iran använder iranska bankkort. Ta därför med er tillräckligt med kontanter. Det finns även vissa företag i Sverige som kan föra över pengar till iranska bankkonton.  (Källa)

3. Det går inte att komma åt exakt alla hemsidor i Iran som det går att komma åt i Sverige normalt sett då de blockeras av Iran p.g.a. förebyggande skäl. (Källa)

ِ4. Det är olagligt att konsumera berusningsdrycker i Iran. Istället säljs det alkoholfria maltdrycker överallt. (Källa, Källa)

5. Kvinnor måste bära slöja på allmän plats eftersom Iran är en islamisk republik och det anses vara omoraliskt enligt islam att visa för mycket av sin kropp. Män måste ha långbyxor på sig och t-shirt som minst. (Källa)

6. Kolla upp i förväg när det är speciella högtider i Iran såsom fastemånaden ramadan, sörjemånaden muharram eller det persiska nyåret nowruz så att det inte krockar med era planer.

7. Iranier har en gest som kallas för ta’arof och innebär att man säger någonting för att vara trevlig, men kanske vill någonting annat (det är möjligt att vissa verkligen menar det). Det är vanligt att när man köper någonting att säljaren säger “qabel nadare”, vilket kan tolkas att man inte behöver betala för varan eller tjänsten. Ibland kan säljare eller taxichaufförer insistera att inte ta emot pengar, men det är nog bäst att bara ge dem pengarna och insistera cirka 2-3 gånger tillbaka. (Källa)

8. Det anses vara fult att ge tummen upp och att snyta sig inför andra. Därmed bör man försöka snyta sig på toaletten om det går.

9. Främmande män och kvinnor skakar inte hand med varandra av kyskhet.

10. Den officiella valutan heter rial, men eftersom den är relativt svag och 10 000 rial är värt ca 1 kr använder många den inofficiella valutan som heter toman som är en nolla mindre (10 rial = 1 toman). 1 000 toman blir då 1 kr. För enkelhetens skull säger man 1 toman istället för 1 000 toman. Om någonting kostar 10 000 000 rial (1 000 000 toman) säger man oftast 1 miljon toman. Ibland kallas även det för 1 toman ifall det förstås av sammanhanget.

11. I vanliga livsmedelsbutiker ska priset stå skrivet på förpackningen. Men i basarer går det vanligtvis att pruta på saker till viss del.

12. Vissa taxichaufförer tenderar att köra fort. Därför är det bättre att säga till i tid att de ska köra lugnt (aram berid).

13. På sidan finns en bild på en huktoalett, som speglar de flesta toaletterna i Iran. Dock finns det västerländska toaletter på en del ställen. Bredvid toaletten finns det en tvättslang. Vill man använda toalettpapper kan man köpa det i lokala butiker då det inte finns på alla toaletter.

Comments are closed.