Västazarbaijan

Provinsen Västra Azerbajdzjan har en area motsvarande 37 411,391 km2 enligt landsuppdelningen år 2012 och en area på 43 660 km2 med Urmiasjön inräknad. Denna provins är granne med Azerbajdzjanska republiken och Armenien i norr och nordöst, Turkiet och Irak i väst, provinsen Kurdistan i söder och Östra Azerbajdzjan och Zanjan i öst.

Trots att Västra Azerbajdzjan påverkas av Atlantens och Medelhavets fuktiga strömmar kommer kalla vindar hit från Ryssland under vissa vintermånader som har en inverkan på Västra Azerbajdzjans temperatursänkning. Utöver de nämnda strömmarna har hög höjd, höjdinriktning, vindar och långt avstånd till havet en viktig roll för temperaturen och regn i denna region i sådan grad att vädret i provinsen kan anses vara en blandning av vädret på Mazandarans stränder och vädret i en halvöken.

Staden Urmia är det viktigaste området i Västra Azerbajdzjan då existensen av flertalet naturliga och historiska attraktioner i den har gjort den storslagen och noterbar utifrån en turismaspekt. Urmiasjön är det viktigaste naturliga, ekonomiska och turistlockande fenomenet i staden. Urmia är självförsörjande sett till dess jordbruk, trädgårdsskötsel och djurhållning och har en lämplig position. Urmiasjöns nationalpark, regionens flertalet vattenkällor, skyddade områden, höga berg på nationell nivå, betesmarker och viktigast av allt; Urmiasjön tillsammans med flertalet öar i den och flertalet våtmarker där många fåglar lever, bildar majoriteten av staden Urmias naturattraktioner.

Regionens rika historia med många upp- och nedgångar har även varit i upphov till många historiska platser och byggnader. Det finns även flertalet moskéer i denna provins. Vissa av dem såsom Urmias stormoské, som hör till seldjukernas tid, Sardar moské, Urmia minaret och även resterande antika moskéer som finns i provinsen räknas bland regionens sevärda byggnadsverk.

Geografisk position

Provinsen Västra Azerbajdzjan är belägen i nordvästra Iran. Staden Urmia är centrumet i provinsen. Mahabad och Khoy kan nämnas som några av de viktiga städerna i provinsen. Denna provins är ett av landets bergsområden. Många åar rinner till tre stora domäner; Urmiasjön, Khoys magnifika spricka och Zaps dal.

Väder

Provinsen Västra Azerbajdzjan är en kylig provins p.g.a. att den ligger på en relativt hög latitud och att det finns höga berg i den. På vintern ger det kalla vädret upphov till att lufttemperaturen sänks noterbart i provinsen.

Historia och kultur

Provinsen Västra Azerbajdzjan är ett av tecknen på en antik civilisation och flertalet historiska fästningar och andra historiska och religiösa minnesmärken bekräftar denna ålderdom. Denna provins har alltid gett plats åt olika folkgrupper och kulturer. Existensen av moskéer, kyrkor och eldtempel i ruiner är en del av dess händelsefyllda historia. Azerbajdzjaner, kurder, syrianer och armenier har var och en sina speciella kulturella egenskaper, seder och traditioner som är intressanta i sin egen klass.

Shalmash-fallet

Shalmash-fallet är bland provinsen Västra Azerbajdzjans viktigaste vattenfall och uppmärksammas och besöks av turister.

Speciell landsbygds och nomadatmosfär

Denna provins har speciella landsbygds- och nomadatmosfärer som relaterar till olika perioders historiska verk och händelser och som uppmärksammas av turister.
I denna provins lever nomadstammen Jalali. Nomaderna går mot sommartrakter i början på maj varje år och slår tält där i slutet på maj till slutet på augusti, och sedan rör de sig mot vintertrakter i september månad. Dessa nomader talar på kurdiska.

Urmiasjön

I provinsen Västra Azerbajdzjan är landets största sjö belägen. Urmiasjöns vatten är gränslöst salt och dess salthalt är dubbelt så mycket som det är i hav, av just denna anledning fryser dess vatten aldrig till is. Från och med förr i tiden har Urmiasjöns vatten uppmärksammats av läkare och sjuka p.g.a. salterna som är upplösta i det och att det hjälpt att bota vissa sjukdomar.

Salomos tron borg

Salomos tron och de antika byggnadsverken inuti den har byggts ovanpå en kulle. Hela byggnadsverket är beläget innanför en elliptiskt formad mur. Försvarstornen är konformade. Muren på utsidan är ett byggnadsverk från sasanidernas tid. Salomos fängelse, som inkluderar rester från ett tempel, kommer från perioden innan mediernas tid, är beläget i detta komplex. En inaktiv vulkan, varma spabad och stendrakar är ett par sevärda och intressanta platser i närheten av Salomos tron.

Shirin och Farhad gravplats

Denna bergsgravplats är belägen i sluttningen av ett uthugget berg och har flertalet stenrum. Dess ålder sträcker sig tillbaka till det första årtusendet f. Kr. och hör till Urartus tid.

Bastam borg

Denna borg, som har stenväggar och är belägen på en hög klippa, byggdes på 600-talet f. Kr. och har tre våningar. Den understa våningen består av en port, ett gästhus, ett stall och en plats för soldater. Andra våningen är ett tempel med flertalet rum, och den tredje våningen innehåller en bostad, en generalstab och utgångar ut från borgen.

Sankt Taddeusklostret

Sankt Taddeus grav finns i denna kyrka. Enligt historiska källor var en del armenier följare av religionen zoroastrismen på sasanidernas tid och en del av dem följde även mithraismen. År 43 e. Kr. ägnade sig två personer vid namn Taddeus och Bartolomaios åt att predika Kristus lära. Taddeusklostret har två delar; den svarta kyrkan eller den gamla delen och den vita kyrkan, som är nyare och större än den gamla kyrkan. Designen och inskrifterna på den gamla kyrkans fasad har mytologiska rötter och utsmyckningarna på den nya delens fasad innehåller även bilder från gamla sagor, arkader, semihöga pelare och utskurna och utskjutande prydnadsbågar.

Sankta Maria kyrka

Denna kyrka är belägen i en relativt stor trädgård i det gamla området i Urmias fyra delar. Den byggdes på 600-talet e. Kr. och i slutet på sasanidernas tid. Rummen och kupolen är intressanta för deras väldigt höga höjd. Huvudsalen har tre kupoler utav typen kamkhiz och i dess slut finns kyrkans altare.

Hasanlu ås

Denna ås, som är belägen nära Hananlu by och 7 km från staden Naqadeh, är en av Irans forntida åsar och vars ålder sträcker sig tillbaka till mer än 6000 år f. Kr. Det kändaste forntida verket som hittats på denna plats är Hasanlus guldkopp som hör till järnåldern och förvaras i Irans nationalmuseum.
Andra forntida turistcentrum som kan nämnas i denna provins är bl. a. Baqcheh Jooq palats, Kolah Farangi herrgård, Khaton bro, Panj Cheshmeh (fem källor) bro, Urmias marknad, gamla marknaden i Khoy, Urmias museum, Khoys museum och Rashkan museum.

Fakhrigah (kejsarens krypta)

Kejsarens krypta är belägen i närheten av Tash ås (söder om Urmiasjön) i ett område som fått namnet Fakhrigah. Tydligen är det en gravplats tillhörande en ättling till en medisk kung.

Lokal mat

Den lokala maten i denna provins består av ris, abgoosht (dizi), kebab med ris, yatimcheh och olika sorters soppor och pottager. Koofteh är också en annan känd och utsökt maträtt i denna provins som lagas med kyckling eller rött kött. Många tycker även om dolma i Azerbajdzjan.

Souvenirer och hantverk

Olika sorters mattor, kelim, traditionella textilier, traditionella färgningar och tryck, roudouzi och stickade hantverk, porslin och keramik, läder- och skinnprodukter, konstverk i metall och trä, flätverk, traditionella designer och målningar, traditionella bindningar och omslag, giveh-sömnad och filtar utgör denna provins hantverk. Bland de souvenirer som finns i provinsen kan olika sorters karameller (med persisk sälg och saffran), olika sorters essenser (från persisk sälg, mynta, rosenblad m.m.) och valnöts- och morotshelva nämnas.

Lokal musik

Provinsen Västra Azerbajdzjan har p.g.a. sin folkliga variation och sammansättning även olika sorters inhemsk musik. Religiösa minoriteter, kurder, azerier och resterande folkgrupper visar var och en upp en egen typ av musik med hänsyn till deras folkliga specialiteter och kulturella beteenden. Ashiker står för det mesta av azeriernas inhemska musik. Azerbajdzjans nutika ashiker äger konstens magnifika skatter och sina föregångares historiska litteratur och de främjar sina utarbetade och kloka dikter bland folket med vänskapliga och mänskliga idéer och genom att skydda de ashikiska traditionerna.

Comments are closed.